Skip to content

Du lugter

by Helle on August 6th, 2012

Hvis jeg møder dig, er der ret stor sandsynlighed for at jeg ikke kan huske, hvad du hedder, når du er skredet. Til gengæld kan jeg næsten garanteret huske, hvordan du lugter. Det er noget videnskabeligt arrangement. At man husker med lugt.

Min usandsynligt lange sommerferie brugte jeg blandt andet på at sove til middag og finde ting på Spotify som jeg (i nogle tilfælde heldigvis) havde glemt eksisterede. Således bestod min sommerferie af følgende flashbacks:

 • Counting Crows lugter af body butter med mango fra The Body Shop. Hele Hard Candy-albummet stinker af den tykke, gule substans fra starten af 00erne.
 • Bryan Adams lugter af det der, der ikke rigtigt er Martini, selvom det står på flasken. Det der lysegrønne stads, som man tyllede en hel flaske af og bagefter håbede at kunne danse kinddans til den der lange sang, der var nr 9 på skiven med den brunlige cover.
 • Inside The Whale lugter af kartofler i ovnen og Bacardi Limón. Det var totalt sådan vi havde det, og kjoler over bukser var højeste mode.
 • Rufus Wainwright lugter af rundstykker og avis og hindbærsyltetøj. De der lange morgener man har, når man er i starten af tyverne, arbejder om aftenen, overtrækker dankortet og godt bare kan ligge ovenpå hinanden i flere timer og høre musik.
 • Bruce Springsteen lugter af ærter og grillpølser og sol. Med en lille byge. Og det helt ærlige håb man har, når man står der og håber han spiller Hungry Heart, fordi man har øvet sig på den hjemmefra.
 • Queen og Suzanne Vega lugter af stearin og matadormix og striktrøje. Dengang man ikke syntes det var at slagte musik at spille det til sammenspil, da den største venskabserklæring var et mix tape og da man godt kunne have den samme trøje på i en uge.
 • Jimmy Eat World lugter af sol, Pringles og støv. Det lugter som man har det, når man har brune fødder, er alene og kan spise Pringles til aften, hvis det er det man vil, og et bad sagtens kan udføres med Swifferklude.
 • Kashmir lugter af teenageværelse, mursten og gammelt denimstof. Det lugter af 1.g og trommesæt og det var totalt sådan vi havde det. Også Travelogue.
 • Thomas Helmig lugter af regn og lidt af øl. Sammen med Dodo. Og hvis man er lidt fuld, og det lige har regnet, kan man stadig godt bilde sig selv ind at den sang er skrevet om en selv. Jo man kan. Du kan godt indrømme det. Vi ville alle have været lykkeligere, hvis vi havde boet i Århus i 80erne.
 • Colin Hay lugter af kaffe og æg og bunden af et glas. Den der metallugt, når man har tømt et glas vand. Og de der lange morgener, hvor man godt må høre den slags musik og skrue lidt ekstra op, fordi naboen hørte Medina til kl 04.

Sådan har min sommerferie lugtet. Så var der selvfølgelig Dårlig Ånde-Manden, der åndede på mig den dag jeg havde kast-op-tømmermænd i bussen. Der var Babyoliedamen, Den Stegte og Ms. Snuggles. Johnny Cash kom til at lugte lidt af gin en overgang. Og jeg har billeder af dem i hjernen hver gang jeg lugter lugten. (Faktisk er Dårlig Ånde-Manden stadig i min hjerne, simpelthen fordi han også var virkelig grim)

Så når vi ses, burde du tænke over hvordan du vil huskes. Og om du lugter.

 

3 Comments
 1. Fantastisk. Sikke en sanselig oplevelse. Jeg kunne genkende alt for mange dufte her.

  Elsker hvad lugtesansen kan. Jeg ved fx nøjagtigt hvordan Herning sygehus lugter (selvom jeg ikke har været indlagt der siden jeg var barn.) Jeg husker også lugten af øllebrød samme sted.
  sammen med en masse andre lugte. Det er det vildeste deja-vú trip man kan få på dufte!

 2. Marcanta hedder det! drinken fra nummer to

 3. Som teenager arbejdede jeg i en bager, hvor jeg ofte dukkede op på arbejde med tømmermænd.

  Jeg glemmer aldrig dengang der kom en Peter Andre kopifyr ind i butikken, som åbenbart havde taget bad i en eller anden superklam parfume.
  Jeg kunne dårligt trække vejret og havde nær kastet op på ham!

  Som om lugten af wienerbrød ikke var slem nok i forvejen. :)

  Jeg kan stadig ikke spise wienerbrød. De lufter af kvalme og tømmermænd.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS